Archiveren: hoe doe je dat?

Er bestaan talloze manieren om je eigen foto’s van je telefoon te archiveren: iCloud, Dropbox, een externe harde schijf of gewoon op je bureaublad. Maar laten we eerlijk zijn, het kan behoorlijk overweldigend zijn met al die keuzes en mogelijkheden, vooral als er geen duidelijke structuur is. Daarom wil ik je in dit artikel één methode aanreiken die ik ten zeerste aanbeveel voor het archiveren van je eigen foto’s. Mijn vader heeft altijd een archief bijgehouden. Alle momenten van mijn kindertijd zijn bewaard gebleven.

Wat ik vaak zie gebeuren, en wat me aanzette tot het schrijven van dit stuk, is dat mensen verdwalen in de mogelijkheden en het gebrek aan structuur. Telefoons bomvol met beeldmateriaal. Tot je deze kwijt raakt, of kapot is; waar staan dan je foto’s? Maar geen zorgen, ik ga je stap voor stap begeleiden door dit proces.

Stap 1: investeer in een NAS-server

Een NAS (Network Attached Storage) is een apparaat waarmee je harde schijven kunt omzetten in draadloze netwerkopslag die je gemakkelijk vanuit je netwerk kunt beheren. Het idee is simpel: je krijgt een kastje (dat is je NAS) en je schaft twee geschikte harde schijven aan die elkaar kopiëren. Dus zelfs als er één uitvalt, heb je nog steeds al je foto’s veilig op de andere schijf. Klinkt ingewikkeld? Geen zorgen, ik heb zelfs een voorbeeldcombinatie voor je: Synology DiskStation D220j met twee Seagate IronWolf 4TB harde schijven. En om het nog gemakkelijker te maken, raad ik aan om dit pakket te bestellen bij Vreugdenhill Computers in Bolsward.

Stap 2: Installeer je NAS

Je kunt ervoor kiezen om dit zelf te doen met behulp van een handige videohandleiding, of je kunt het laten doen door een computerbedrijf. Hoe dan ook, zorg ervoor dat je je gegevens goed beveiligt en ergens veilig opslaat, bijvoorbeeld op een aparte plek.

Stap 3: Zorg voor een back-up

Misschien klinkt dit voor sommigen wat overdreven, maar stel je eens voor dat er brand uitbreekt in je huis. Je NAS-server zou dan onbruikbaar worden en daarmee ook je hele archief. Om dit te voorkomen, kun je overwegen om een tweede NAS-server op een andere locatie te installeren, bijvoorbeeld bij familie of op kantoor. Deze kunnen dan automatisch synchroniseren, zodat je in geval van nood al je foto’s veilig hebt.

Stap 4: Archiveren

Wat ik persoonlijk het prettigst vind, is om mijn foto’s per jaar te organiseren. Ik selecteer de hoogtepunten van het jaar, zoals verjaardagen, mooie momenten en vakanties, en bewaar alleen de beste of leukste foto’s. Ook maak ik aparte mappen voor familieleden en vrienden, zodat ik na verloop van tijd gemakkelijk specifieke momenten kan terugvinden.

Wat ik zelf altijd doe, is dat ik op mijn telefoon al mappen maak. Je kunt bijvoorbeeld de app van Synology downloaden en van daaruit je foto’s uploaden naar je NAS. Dit maakt het proces een stuk gemakkelijker en zorgt ervoor dat je regelmatig je foto’s back-upt. Denk er eens over na alsof het een digitaal fotoboek is; je kunt op elk gewenst moment je favoriete herinneringen terugzien. En als je besluit om jaarlijks een fysiek fotoboek te maken, kan ik Saal-Digital  van harte aanbevelen vanwege de gebruiksvriendelijke software en de uitstekende kwaliteit.

Al met al, kan ik mij voorstellen dat je hier best tegenop kan kijken en dat je het toch even links laat liggen. In mijn dagelijkse leven als professioneel fotograaf kom ik er helaas wel achter dat veel mensen te weinig beeldmateriaal hebben, en dat besef is vaak te laat. Kijk eens goed naar de momenten om je heen en hoe mooi zou het zijn dat je doormiddel van de foto’s even terug kan kijken in dat moment?

Mocht je hierover nog specifieke vragen hebben, stel ze gerust.