Het leven van een fotograaf

Het FOAM museum in Amsterdam was voor mij een belangrijk keerpunt in mijn leven. Tijdens een museumtocht op de middelbare school koos ik voor dit museum en ik wist meteen dat dit de stad was waar ik later wilde studeren. Het bezoek aan het museum heeft mij laten inzien dat als je écht iets wilt, je daarvoor moet gaan en je dromen moet najagen. Dit geldt ook voor het creëren van iets moois voor anderen, wat voor mij als fotograaf het mooiste is wat er is.

Beeld is een ontzettend groot onderdeel van mijn leven, en ook dat van jou. De meeste mensen zijn visueel ingesteld, en dat betekent dat video en fotografie een groot onderdeel zijn geworden van het dagelijks leven.

Het leven als fotograaf gaat vaak anders dan mensen denken. Zo’n 40% van de tijd heb ik daadwerkelijk mijn camera in handen. Soms ben ik langer met iemand in gesprek dan dat ik fotografeer. Dat doe ik allemaal zodat ik het beeld kan maken wat ik in mijn hoofd heb. Tijdens zo’n gesprek ben ik aan het bedenken hoe ik deze persoon op beeld ga zetten.

Verder is het veel computerwerk. Ik weet dan vaak ook meer van computers dan van telefoons, behalve als ik mijn drone bestuur. Vergaderen doe ik alleen als het écht nodig is. Dit zorgt voor een hoge efficiëntie, waardoor ik veel projecten kan afwerken binnen een jaar.

Een groot deel van mijn werk bestaat uit samenwerkingen met klanten en andere professionals in mijn vakgebied. Samenwerken is essentieel om het beste resultaat te bereiken en een community op te bouwen zonder te veel poespas. Jarenlang werk ik al met Erwin Bakker, van Bakker Ontwerp. Samen hebben we al honderden projecten afgerond. Als team voel je elkaar precies aan. Als ik een onderwerp benoem en ik weet dat Erwin een website maakt, visualiseer ik mij al voor mij hoe deze eruit komt te zien. Dat werkt ook andersom. Je bent als het ware elkaars verlengstuk.

Hoewel ik van structuur houd, leef ik op flexibiliteit. Mijn weken zijn altijd verschillend en ik werk met verschillende culturen en mensen van over de hele wereld. Het zit soms mee en soms ook niet, maar ik ben veerkrachtig geworden door deze avonturen en kan niet meer zonder deze afwisseling.

Kortom, als fotograaf bestaat mijn werk niet alleen uit het maken van beelden, maar ook uit de voorbereiding en het bewerken van foto’s, samenwerkingen met klanten en andere professionals, en het omgaan met flexibiliteit en verschillende culturen. Het is een uitdagend, maar vooral ook een zeer belonend beroep waarin ik mijn passie voor creativiteit en het maken van mooie beelden kan uiten.