• Fotografie

Portret: Lars van Tuin

  • Fotografie

Drie jaar geleden kruiste mijn pad dat van Dr. Lars van Tuin, een gerespecteerde academicus met een PhD. Onze eerste ontmoeting, samengebracht door Bakker Ontwerp voor een serie portretfoto’s, markeerde het begin van onze kennismaking.

Toen ik Lars in Friesland bezocht, was er meteen een klik. Als jonge, nog niet afgestudeerde fotograaf voelde ik destijds een zekere onzekerheid, maar Lars’ vertrouwen in mijn visie bracht een gevoel van geruststelling. Hoe ik fotografeerde op dat moment, had ik zelf bedacht. Het moment waarop hij ontspannen in die stoel ging zitten, reflecteerde niet alleen zijn vertrouwen in mij, maar werd bijna het symbool van het portret.

In de loop der jaren heb ik Lars diverse keren gefotografeerd. Voor mij is hij een inspiratiebron. Tijdens het maken van mijn portretten hebben we veel gesprekken gevoerd, die leidend zijn geweest voor de uitkomst van de foto’s. Zijn reis en verhaal herinneren mij eraan hoe krachtig en veranderend portretfotografie kan zijn, niet alleen voor de gefotografeerde, maar ook voor de fotograaf.

Trouwens, Lars heeft ook een heel leuke podcast. Luister daarnaar hier: Spotify/LarsvanTuin