• Fotografie

Ús Pleats

  • Fotografie

“We hebben hier liever geen vreemd volk op ons erf, maar jij bent welkom hoor!”

Ik begon met het fotograferen van mijn eigen omgeving en ontdekte hoe vrij mijn jeugd was. Als kind reed ik urenlang te paard door de weilanden zonder iemand tegen te komen. Deze omgeving heeft me gevormd tot wie ik nu ben: hardwerkend, niet klagend en altijd doorgaan, zelfs als het tegenzit. Dit thema komt ook terug in mijn werk, waarin ik de relatie tussen mens en landschap onderzoek.

In mijn project staan vooral mijn eigen generatiegenoten centraal, mensen tussen de twintig en dertig jaar. Ik kan me identificeren met hun keuzes en dit maakte me nieuwsgierig tijdens het proces. Elke fotosessie leerde ik iets nieuws. Door een goed netwerk op te bouwen, kreeg ik de vrijheid om mijn eigen weg te gaan. Ik ontmoette veel mensen op boerenfeestjes zoals Fuel Power, tentfeesten en de Nacht van Friesland.

In de omgeving waar ik fotografeerde, heerste trots en dankbaarheid wanneer ik de foto’s liet zien. Ik ontving vaak bloemen of cadeaubonnen als dank. Uiteindelijk heb ik een enorm archief opgebouwd en een tijdsbeeld vastgelegd.